Tovább a hiteligénylésre »
 
 
;

hirdetés

Hiteligénylés

Bármikor kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor nagy szükségünk lehet a tartalékainkra. A nem várt kiadások biztosítására azonban nem mindenki a megtakarításokat használja, hiszen a hitelkártyát és a folyószámlahitelt is használhatjuk ilyen célra. Ám feltétlenül érdemes szem előtt tartani, hogy melyik termékkel járunk jobban, hiszen meglehetősen sokba kerülhet, ha nem a megfelelő terméket választjuk.

Lássuk először a hitelkártya kérdést. A legtöbben általában ezt az opciót elsősorban a folyószámlahitelhez hasonló kölcsön miatt váltják ki. Az előbbieknek magasabb kamataik vannak, ám szempont lehet az is, hogy visszatérítést is kaphatunk a vásárlások során. A számottevő különbség viszont a következő: a folyószámlahiteleknél nincs kamatmentes időszak. Ezzel ellentétben viszont a hitelkártyák jellemzően 45 napos kamatmentességet adnak, így a folyószámlahitelek kamatelőnye sokszor nem is jelentkezik.

Drágább vagy olcsóbb? A magasabb kamataidővel a hitelkártyák természetesen kevésbé lesznek kedvezőek, mint a folyószámlahitel, fontos azonban szem előtt tartni, hogy milyen időtávról van szó. Amennyiben például egy 26 %-os folyószámlahitel-kamattal és 35 %-os hitelkártya kamattal és 45 napos kamatmentes időszakkal számoltunk, akkor a helyzeta következő képpen néz ki: a két kölcsönnél fél éves visszafizetés mellett kalkulálhatunk közel azonos kamatfizetéssel. Mégpedig: 200 ezer forintos keretkihasználás mellett összesen 27,5 ezer forint kamatot fizethetünk mindkét terméknél. Igaz ez abban az esetben, amennyiben egyszerre törlesztjük vissza a keretet. Ennél rövidebb távon viszont a hitelkártyával járunk jól. Hogy miért? Az első 45 napra nem számítanak fel kamatot nekünk, addig gyakorlatilag ingyen használhatjuk a bank pénzét, ez ellentétben a folyószámlahitelnél viszont már ekkor is 4 ezer forint kamatot fizethetünk. Fél évnél hosszabb távon azonban már egészen más a helyzet, hiszen ebben az esetben a folyószámlahitel a jobb választás, méghozzá azért, mert a kedvezőbb kamatoknak köszönhetően előnyben van a hitelkártya kamatmentes periódusával. Amennyiben hosszabb távban gondolkodunk, például egy egy éves távban, abban az esetben a hitelkártya után 70 ezer, a folyószámlahitel után pedig 59 ezer forint kamatot fizethetünk.

Természetesen egy másik fontos szempontot, a költségeket is érdemes szem előtt tartani. A bankok ugyanis nemcsak a kamatot számítják fel, hanem egyéb költségeink is lehetnek mindkét terméknél. A folyószámlahitelek költségei összességében valamivel alacsonyabbak, viszont ezeket a már meglévő folyószámlánk mellé érdemes igényelni. A hitelkártyák átlagos költségei magasabbak, de a folyószámlánktól függetlenül is kérhetünk ilyet. Amennyiben csak egy biztonsági hitelkeretet szeretnénk, akkor a folyószámlahitel lesz az olcsóbb megoldás számunkra. De kivételek mindig előfordulhatnak, hiszen a már meglévő folyószámlánkhoz igényelhető folyószámlahitel akár drágább is lehet, mintha egy másik bank olcsó hitelkártyáját választanánk.