Tovább a hiteligénylésre »
 
 
;

hirdetés

Lakáshitel

Az alacsony kamatok miatt egyre népszerűbbek a magyarok körében a lakáshitelek, ám jó néhányan tanácstalanul állnak, amikor el kellene dönteniük, hogy milyen hitelt és melyik bankot kellene választaniuk.

A hitelnyújtás szabályait átfogalmazta a fair bank törvény, így az igénylés előtt át kell gondolnunk néhány alapvető dolgot, mint például, hogy hogyan válasszunk a hitelek közül, vagy, hogy hogyan véd meg minket a törvény attól, hogy erőnkön felül vállaljunk magunkra hitelt? Az új, fair bank törvény februári hatályba lépése átlátható kamatozást ír elő valamint kitér a részletes ügyfél tájékoztatásra is. Bár a kamatozás már ezelőtt is a referenciához kötött volt, az új szabályoknak köszönhetően teljesen egyértelmű lett, hogyan változtathatnak kamatot a bankok. A hitelfelvétel előtti tájékoztatást is megváltoztatta a törvény: február óta a tájékoztatás és a hitel aláírása között legalább 7 napnak kell eltelnie. Mindezt azért, hogy az ügyfél részletesen átgondolhassa az ajánlatot.

A kamatozás váza? Fix kamattal vagy referencia kamattal plusz fix kamatfelárral igényelhetőek a 3 évnél rövidebb futamidejű hitelek a teljes futamidő alatt. A 3 évnél hosszabb futamidejű hitelt a teljes tartam alatt fix kamattal vagy legalább 3 éves kamatperiódusonként fix kamattal igényelhetőek - vagy referencia kamat plusz kamatfelárral!

A fair bank törvénynek megfelelően alakították ki hitelkonstrukcióikat a bankok. Minden hitelintézet élt a referencia kamat plusz legalább 3 éves kamatperiódusonként módosítható kamatfelár lehetőségével, plusz egyre több banknál érhetők el a hosszabb időre fixált kamatok. Az egyes hitelkonstrukciók átláthatóbbá váltak a kamatváltoztatási és a kamatfelár-változtatási mutató miatt. (Ezek elérhetőek a Magyar Nemzeti Bank honlapján. Ezáltal bármikor megtekinthető, hogy a bank mikor változtathat a hitel kamatán – mely fontos tájékozódási pont mindenki számára.)

Mi alapján válasszuk hitelt hazánkban? Először is azt kell eldönteni, hogy fixálni szeretnénk a törlesztőrészletet, vagy fontosabbnak tartjuk, hogy alacsonyabb kamatozású hitelt választunk, változó törlesztőrészletek mellett. A hitelesek számára szóban és írásban egyaránt, reprezentatív példán keresztül mutatják be a kamat mértékének. Illetve ennek lehetséges módosulását és annak törlesztő részletre gyakorolt hatását is. Így jobban átlátható, hogy mikor fordulhat elő kamatváltozás, Sőt az is, hogy mikor következhet be törlesztő részlet emelkedés, ezáltal előre tervezhető, kiszámítható a hiteltörlesztés. Amennyiben kevesebb kezdeti költsége van egy hitelnek, egyértelműen vonzóbb lehet. Az kezdő díjak a különböző akciók keretében minden pénzintézetnél jelentősen minimalizálhatók. Ezáltal elsősorban nem ez alapján, hanem inkább a kamat és a havi törlesztő részlet összege alapján választanak bankot a hitelesek a szakember szerint.

 

 Igénylését az alábbi gomb megnyomásával indíthatja el